Látszólag drága, de a spárgát mindig meg lehet venni, amikor már vevő nélkül marad és leárazzák. A spárga tenyésztve albinó, puha, és finom, így vadon, puha, finom és tápláló, így végül ár/érték arányban ez egy nagyon jól sikerült étel. Zöld tea pedig mindig van otthon, bár a tenchát tartó magyar háztartások száma valószínűleg nem múlja felül a rénszarvas hátszínt fogyasztó magyar családokét.

A spárgáak van egy vad rokona, amit itt szoktam gyűjteni a ház körül a hegyekben, vékony, lándzsaszerű fű, pár nap alatt szárba szökken és nagyon finom. Asparagus acutifolius Ha eltévesztjük 1-2 nappal később már szúrós. Késő tavasszal nem szedjük, hogy tudjon reprodukálódni.

Az étel sikeréhez hozzájárul a barna rizs is, amit majd egy óráig kell lassú tűzön rotyogtatnunk, amíg táplálékká válik, utána pedig úgy ül a gyomrunkba, mint az ólom, ezért tényleg nagyon kevés elég belőle. Miközben rotyog a rizs, vajat olvasztunk és hanyagul, durvára.vágott lila hagymát lökünk rá, kavargatjuk és gondolkozunk. Aztán, mivel a yin elég erős tea, ezért úgy döntünk, egyenesen a vajra dobunk egy nagy csipetnyit belőle, nem pedig lében bocsájtjuk az étel rendelkezésére. Mikor vaj, tea és hagyma egymásra találtak, a megmosott és lecsípett spárgavégeket is a lábasba dobjuk, nagyon kevés vízzel (inkább a tea kedvéért) felengedjük, a többi mehet a nyulaknak. Kevés só, semmi más. Aztán, nagyedóra elteltével eljön a pillanat, amikor egy púp rizs kerül a tányérra, aztán, amennyi jut, annyi spárga rá, kazalba, a végén teát szórunk rá. Egyszerű és nagyon finom étel.

Megjegyzés. Sima, termesztett spárgához színtelen hagyma és finom rizs jár, de a tea maradhat.